Mik is azok a karotinoidok?
A karotinoidok antioxidánsok, amelyek a növények pigmentjeként kétszeres szolgálatot tesznek. A béta-karotin pl. sárgává festi a répát, a likopin pedig pirosra a paradicsomot. Színük lehetetlenné teszi, hogy a nap bizonyos sugarait elnyeljék, megakadályozva ezzel a fény keltette szabad gyökök szaporodását.
Az amerikaiak étrendjében negyven-ötven karotinoid fajta található, de ezek közül csak tizennégy jut be a véráramba. A karotinoidoknak két osztálya van: a karotin és a xantofill. A karotinok szénhidrogének, ami azt jelenti, hogy csak hidrogén- és szénatomokat tartalmaznak, míg a xantofill ezen kívül oxigént is.
A béta-karotin a karotinoid család sztárja. A szervezet ketté tudja hasítani a béta-karotinmolekulát, hogy kétmolekulányi A-vitamint kapjon. Mivel ez a folyamat csak a szükséges mennyiség szerint következik be, nem fenyeget az a veszély, hogy túl sok A-vitamin képződne. Az is kiderült, hogy a béta-karotin nagyon reaktív oxigénfajtákkal szemben, amelyeket "singlet oxigén"-nek nevezünk. Ez ugyancsak nagyon fontos az immunrendszer számára.
Az elmúlt években más karotinoidok is kivívták a tudomány tiszteletét. Ezek között szerepel a lutein és a likopin. Ha zöldségben és gyümölcsben gazdag étrendet fogyasztunk, akkor bizonyára nagyon sok karotinoid van a szervezetünkben. Az emberek számára nagyon hasznos lehet a nagyobb mennyiség fogyasztása bizonyos állapotokban.
Íme a magyarázat:
Sok ember azt tanulta, hogy az olyan zöldségek, mint a sárgarépa jó A-vitamin források. Ez nem teljesen igaz. A sárgarépában ahogy más zöldségekben sincs A-vitamin. A zöldségek és gyümölcsök nagyon sok karotinoidot tartalmazhatnak, amelyet szervezetünk át tud alakítani A-vitaminná, de kész A-vitamin csak az állatokban található. Ezért aztán, ha szigorúan vegetáriánusok vagyunk, akkor bajosan vehetünk magunkhoz elegendő A-vitamint.
Sok ember számára jobb, ha étrendjén keresztül kész A-vitamint vesz magához. Az A-vitamin természetesen alapvetően szükséges tápanyag. Az idősebek és a cukorbetegek nem képesek ugyanolyan hatékonyan átalakítani a karotinoidokat A-vitaminná. Ezért ilyenkor jó, ha külön szedünk A-vitamint, ahogy bőségesen fogyasztunk a karotinoidokból is.
Forrás: Kajárik Béla
|