J s rossz sznhidrtok
Egyesek a zsrszegny telek fogyasztsnak dacra is hznak. Az elmlt vek sorn divatba jtt fogykrk - sok fehrje, kevs sznhidrt - nagy vihart kavartak szakmai krkben. A fogykrs knyvek szerzi (sokszor maguk is orvosok) az elhzs legfbb oknak a sznhidrtokat tartjk. A dietetikusok szerint azonban ez teljes sletlensg. Egy kulcsfontossg dologrl azonban mindkt tbor megfeledkezik: nagyon is sok fgg attl, milyen sznhidrtot fogyasztunk, s hogy testnk hogyan reagl azokra.
Bizonyos sznhidrtok molekuli szorosan felfztt gyngyszemekbl llnak, ms sznhidrtoknak viszont fagszeren elgaz molekularendszere van. Az elgaz sznhidrtokat a szervezet pillanatok alatt glkzz (a testet zemanyaggal ellt cukorr) alaktja, gy hirtelen nagy energiamennyisghez jut. Ez kivlan megfelel egy erteljes futs eltt, de a szervezet folyamatos tpllsra nem alkalmas.
A glkzz alakuls sebessgnek mutatja a glkz felszvdsi index, a GI. (Azrt index, mert a szlcukor felszvdshoz viszonytjuk az egyes telek vrcukoremel kpessgt.) A lassan leboml telek indexe alacsony. Ezek pontrtke a 100-as pontrendszerben kevesebb, mint 50. Ilyen pldul a 22 pontos cseresznye. A gyorsan leboml sznhidrtok indexe magas. Vigyzzunk minden olyan tellel, melynek 70-nl magasabb pontszma van! (PI. a kalcs 72 pontos!).
Mirt krosak a magas GI-vel rendelkez sznhidrtok?
A problma ott kezddik, amikor a sznhidrt lebomlik s a vrbe glkz ramlik. A glkz felbukkansa a vrben arra kszteti a hasnylmirigyet, hogy inzulint bocssson ki. Az inzulin az a hormon, amelyik a glkzt szlltja a sejtekbe. Ha a sznhidrt GI-je magas, nagy mennyisg glkz rasztja el a testet, vlaszkppen rengeteg inzulin termeldik, s ez a hormonmennyisg idvel mg inkbb nveli a vrcukorszintet. Megn a diabtesz, az rbetegsgek s a keringsi problmk kialakulsnak veszlye.
Egy nemrgiben kzreadott brit vizsglat kimutatta, hogy azok az emberek, akiknek az tlagosnl magasabb a vrcukorszintje, ktszer olyan nagy valsznsggel halnak meg szvbetegsgben, mint az alacsony vrcukorszinttel rendelkezk. A magas GI elhzst is okoz, mivel hirtelen energihoz juttatja a szervezetet, melyet hamarosan nagymrtk energiacskkens s hsgrzet kvet, s ilyenkor fordulhat el, hogy megesszk a msodik Sport szeletet is.
A fentiek alapjn gy tnhet, hogy a sznhidrtellenes tbornak van igaza. A glkz rossz a szervezetnek, teht fogyasszunk minl kevesebb sznhidrtot. Ugyanakkor a lass, hossz tv cukorkibocsts nagyon is egszsges lehet. St. Tudomnyos vizsglatok kimutattk, hogy az lland vrcukorszint valjban vdi az ereket s cskkenti az hsgrzetet.
Az emberek egy rsze radsul klnsen rzkenyen reagl a magas GI-s sznhidrtokra. A npessg egyharmadnl az ilyen sznhidrtok hatsa a szervezetre mg krosabb, k ugyanis n. X-szindrmban szenvednek, mely a 2-es tpus cukorbetegsg, a magas vrnyoms, az elhzs s az relmeszeseds talajn kialakult szv- s rrendszeri betegsgek egyttes elfordulst jelenti.
Ezek az egynek rzketlenek a sajt szervezetk ltal termelt inzulintbbletre, az inzulin nem tud hatkonyan mkdni, ezrt a helytelen cukorfelhasznls miatt nagyobb az eslyk a kros elhzsra, szvbetegsgekre. Az esetkben a hirtelen megjelen nagy mennyisg inzulin nagyobb sznhidrt felhalmozsra kszteti a szervezetet, vagyis a sznhidrtokat testk zsrknt fogja trolni.
Lehet, hogy gy rzi: egyetlen adag krumpliprtl is azonnal megvastagodik a combja, mgsem lehet igazn biztos abban, hogy tlrzkeny az inzulinra. Az X-szindrma jelenltt az orvosok rendszeresen vizsgljk. Sajnos leginkbb az telek sznhidrttartalmra koncentrlunk, pedig a cukor felszvdsi index az, amely igazn mrvad. A szakemberek azt tancsoljk, legalbb hromvenknt ellenriztessk vrnk koleszterin- s triglicerid-szintjt.
Ha a trigliceridszint 1,7 mmol/I-nl, a koleszterinszint 5,2 mmol/I-nl magasabb, rdemes konzultlni orvosval. A kockzatot nveli, ha csaldjban elfordult cukorbetegsg, szvbetegsg, tlslyossg vagy magas vrnyoms.
Ha nem is szenved inzulinrzkenysgben, fontos, hogy odafigyeljen a sznhidrtokra, hiszen mindenkppen befolysoljk testslyt s egszsgi llapott. Termszetesen fontos a kalria, azaz a tprtk is, de ne feledje, hogy az alacsony GI-s telek fogyasztsa kiegyenltettebb teszi a szervezet energiaelltst s kikszbli a gyakori hirtelen hsgrohamokat, melyek nassolsra ksztetnek bennnket. Ezt az trendet azrt is knny betartani, mert nem kell lemondani a sznhidrtokrl. Vagyis a megfelel, alacsony glkzmutatj telekbl a lehet legtbbet, a magas pontszmakbl pedig a legkevesebbet fogyasszuk.
Figyeljen a szmokra! Nzze meg a tblzatban, hogy melyik tel milyen rtk! Nincs bvs hatrrtk, amelyet nem lehet tllpni. Prbljon rendszeresen alacsony rtk teleket vlasztani. Keresse a teljes rls lisztflket s az ezekbl kszlt termkeket.
Figyeljen az arnyokra! Mg a sznhidrtfogyasztson alapul fogykrk is elfelejtik azt az egyszer tnyt, hogy egyszerre tbbfle telt szoktunk fogyasztani. A magas GI-s teleket, ha nem tud meglenni nlklk, fogyassza az alacsony rtkekkel egytt, gy kiegyenltdik az inzulintermelds. Tegyen a pizzra friss zldsget, a vanliakrmre nyers gymlcst.
Vltoztasson fzsi szoksain! Minl kemnyebb az elfogyasztott gabonafle, annl jobb. A tsztt jobb inkbb kevsb megfzni, mint tlfzni, gy jobban ellenll az emsztenzimeknek, cskkentve az inzulintermeldst.
lelmiszerek GLKZ FELSZVDSI INDEXE pontokban megadva
|
Az 55 pontnl alacsonyabb telek tvoltartjk az hsgrzetet. Ha magas GI-s (70 feletti) telt fogyaszt, kombinlja alacsony indexvel.
|
90 - 100 pont
|
maltacukor, burgonyaprpor, ftt burgonya, mz. gabonapehely, kukoricapehely. rizspehely, valamint minden cukros (dt-) ital
|
70 - 90 pont
|
fehr- s flbarna kenyr, zsemle, kifli, Abonett, ostya, ktszerslt, ss stemnyek, kekszek, des mzli, pudingpor, tejberizs, fehrliszt, ftt tsztaflk (kivve spagetti s makarni) kalcs, szl, szacharz (az utbbi csak fele rszben tartalmaz glkzt, a msik fele "dits" fruktz)
|
50 - 70 pont
|
zabpehely, kukorica, ftt rizs, feketekenyr, bann, natr (cukrozatlan) gymlcsl.
|
30 - 50 pont
|
tej, joghurt, kefr, a legtbb hazai gymlcs, spagetti, makarni, tejsznes fagylaltok
|
30 pont alatt
|
fruktz, szorbit, lencse, bab, bors, szjabab, di, mogyor, korps mzli, sznes fzelkek, saltk, ckla, retek, paprika, paradicsom
|
Forrs: Kajrik Bla
|