|
2025. Január
H | K | S | C | P | S | V | 30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 |
|
| | |
|
|
Mik is azok a bioflavonoidok?
A bioflavonoid, ill. flavonoid kifejezés olyan antioxidánsok ezreit takarja, amelyek felépítésükben megegyeznek. Nagyjából mindegyik megtalálható a zöldségekben és gyümölcsökben. A flavonoid vegyületek felépítése lehetővé teszi, hogy könnyedén átadjanak egy elektront más molekuláknak, ezért a legtöbb esetben kiváló antioxidánsok. Bár a flavonoidok nagyon sokban hasonlítanak, van, amiben különböznek, ami lehetővé teszi változatos biokémiai működésüket.
A karotinoidokhoz hasonlóan a flavonoidok is a növények pigmentjeként vannak jelen: kiszűrik a napfény káros hullámait. A bioflavonoidok közül néhány quercetint, rutint, heszperidint, geniszteint, diadzeint tartalmaz, amely nagyon sok gyógynövényben megtalálható. A gyógynövények szakértői sikeresen alkalmazzák a bioflavonoidokban gazdag növények kivonatát a különböző betegségek kezelésére.
A flavonoidokat a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert professzor fedezte fel 1936-ban. Arra jött rá, hogy a bioflavonoidokkal megelőzhető a hajszálerek áteresztése vagy törékenysége, ami könnyen véraláfutásokhoz és ödémához vezet. Szent-Györgyi "P" vitaminnak nevezte a bioflavonoidokat (az angol áteresztés permeability szó kezdőbetűje miatt). Később azonban a legtöbb tudós nem használta az elnevezést, bár a flavonoidok vitamin-szerepet is betöltenek.
Forrás: Kajárik Béla
|
| |
|
|