A zöldségek és gyümölcsök "színkódjai"
Sokan tudják azt, hogy ajánlatos zöldségeket és gyümölcsöket is rendszeresen az étrendjükbe beiktatni. De tudta-e Ön azt, hogy a legújabb táplálkozástudományi kutatások szerint, a naponta elfogyasztandó öt - kilenc zöldség- és gyümölcsadagunk összeállításánál ügyelni kell arra, hogy
minél színesebb félékből állítsuk azokat össze? Ugyanis, csak így biztosíthatjuk az optimális tápanyagellátást a szervezetünk számára.
Hétféle szín szerint csoportosíthatók a zöldségek és gyümölcsök, melyek mindegyike egyedi egészségvédő hatást tud kifejteni.
.
|
Szín
|
Növényi hatóanyag
|
Zöldségek és gyümölcsök
|
|
PIROS
|
likopin
Védi a prosztatát,
a tüdőt és a szívet
|
Paradicsom, grapefruit, görögdinnye |
|
LILA
|
antociánok, reszveratrol
Antioxidánsok
és védik a DNS-t
|
Szőlő, szilva, áfonya, szeder, eper, piros alma |
|
NARANCS-
SÁRGA
|
bétakarotin
Antioxidáns és védi
az immunrendszert
|
Sárgarépa, mangó, sárgabarack, sütőtök, édesburgonya
|
|
NARANCS és SÁRGA
|
terpének,
C vitamin
Védik a szívet és
az immunrendszert
|
Narancs, mandarin, őszibarack, papaya, nektarin |
|
SÁRGA és ZÖLD
|
lutein
Védi a szemet,
a szívet és
az immunrendszert
|
Spenót, sárgadinnye, kukorica, petrezselyem, zöldborsó |
|
ZÖLD
|
glükozinolátok
Védik a
vérkeringési és
az immunrendszert
|
Brokkoli, spárga, káposzta, kelkáposzta |
|
FEHÉR és ZÖLD
|
allil szulfidok
Jó vérkeringést
és vérnyomást
biztosítanak
|
Fokhagyma, snidling hagyma, vöröshagyma, zeller, körte, édeskömény |
Felmerülhet kérdésként, hogy miért tartalmazzák ezek a növények ezeket a különleges hatóanyagokat?
Nos, a legújabb kutatások szerint, a növényekben lévő cukrokon, fehérjéken és zsírokon kívül, - amelyeket a szervezetünk energiaforrásként hasznosít - találhatók még olyan növényi hatóanyagok (phytochemicals), amelyek a következő célokat szolgálják:
- szabályozzák a növények növekedését,
- vonzák az egészséges baktériumokat,
- megvédik őket a kártékony rovarokkal szemben.
Annak ellenére, hogy ezek az anyagok leginkább növényvédelmi feladatokat látnak el, rendkívül jó hatásfokkal alkalmazhatók az emberi test egészségét veszélyeztető szabad gyökök ellen, mint antioxidánsok.
A gyógyszeripar is igyekszik a növényi hatóanyagokat elkülönítve a környezetükben jelen lévő társ vegyületektől megszabadítva kivonni, és készítményiben alkalmazni. Nem véletlen, hogy a gyógyszerek 2/3 része növényi eredetű.
Forrás: Kajárik Béla
|
|